Kahvaltıda herkesin yaptığı 5 hata: Meğer mide asidi nedeniymiş
Haber Merkezi04.02.2025 - 08:19
Haberler
Göğüs kemiğinizin yakınında veya üst karnınızda dayanılmaz bir yanma hissi yaşadınız mı? Eğer öyleyse, muhtemelen çok yaygın bir tıbbi sorun olan reflünüz var.
Basitçe söylemek gerekirse, asit reflü, midenizi ve boğazınızı birleştiren tüp olan yemek borusunun tahriş olmasıdır. Bu, mide asidi tüpün alt bölümüne sızdığında olur. Ancak, bazı yiyecekler mide asidine neden olur ve kahvaltıda bunlardan kaçınılmalıdır. Asit reflü için en kötü yiyecekler aşağıda listelenmiştir:
Kahvaltıda portakal suyu içme fikrini seviyorsanız, bu fikri yeniden düşünmeniz için bir işarettir.
Bu listede meyveleri ve diğer geleneksel olarak sağlıklı yiyecekleri görmek sizi şaşırtabilir, ancak asit reflü domates, portakal, limon ve misket limonu gibi turunçgillerden de kaynaklanabilir.
Özellikle hiçbir şey yemiyorsanız, sık sık asit reflü yaşıyorsanız bu tür yiyeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca domatesler, midenin kendi kendine çok fazla gastrik asit üretmesine neden olarak mide ekşimesine yol açabilen sitrik ve malik asit içerir.
Tereyağı ve peynir çoğu diyetin temel unsurlarından biri olsa da, kahvaltıda çok fazla yağ yemek aslında sindiriminizi bozabilir. Genel olarak, yağlı yiyecekler mide boşalmasını geciktirir ve mide üzerindeki baskıyı artırır.
Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü, bunun sizi reflü semptomlarına karşı daha duyarlı hale getirebileceğini belirtiyor. Reflüyü önlemek için genel yağ tüketiminizi azaltmayı deneyebilirsiniz.
Sabahları içiken kahve, kişinin edinebileceği en kötü içecek alışkanlıklarından biridir. Kahvenizi tüketmeden önce 1 saat bekleyin. Önce yemeyi deneyin.
Çay ve kahve, asit reflüsünü şiddetlendiren kafeinli içeceklere örnektir. Kafein içermeyen çayları seçin. Kafeinli veya kafeinsiz kahve, reflü semptomlarını şiddetlendirebilir. Asit reflü veya hazımsızlık, kafeinin mide astarını tahriş etmesinden kaynaklanabilir.
Kahvaltıda, birçok kişi en sevdiği kurabiyeleri veya bisküvileri bir fincan çay veya kahveyle birlikte yemeyi sever. Ancak, bu maddeler birleşerek midenizde çok asidik bir ortam yaratır. Asitlik, kurabiyelerdeki un ve rafine şekerin, süt ürünleri ve çay veya kahvedeki kafeinle birleşmesinden kaynaklanır. Daha da kötüsü, mağazadan satın alınan bisküviler ve kurabiyeler de koruyucu maddeler, yapay tatlar ve katkı maddeleri içerir.
Kahvaltıda kızarmış yiyecekleri tüketmeyi seviyor olabilirsiniz. Bu yiyecekler bağırsak sağlığınıza zarar verebilir. Kızarmış yiyecekler midenin aç karnına sindirmesi zor olabilir ve zararlı yağlar açısından zengindir. Midenin iç astarını tahriş eder ve asit reflüsüne neden olur.
ASİT REFLÜSÜNDEN KAÇINMAK İÇİN ADIMLAR
Daha sık ve daha küçük porsiyonlarda yiyin.
Yemekten sonra uzanmayın. Öğle yemeğinden hemen sonra şekerleme yapmayın. Yerçekimi, ister oturuyor olun ister ayakta olun, mide asidinin olması gereken yerde kalmasına yardımcı olur.
Yatmadan üç ila dört saat önce yemek yemekten kaçının. Yani, gece yarısı atıştırmalıklar veya geç akşam yemekleri yok.
Yemekten sonra, birkaç saat boyunca yorucu egzersizlerden kaçının. Yoğun bir egzersizden asit yemek borunuza girebilir.
- Etiketler :
- Haberler -
- Türkiye
- Kahvaltı Kültürü
- Reflü
- Genel Sağlık
- Sağlık
Haber Kaynak : NTV.COM.TR
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."